Restaurant Week – jesień 2019

restaurant week wrocław gdzie zjeść we wrocławiu kochaj jedzenie

Kolejna edycja Restaurant Week przed nami!

Rezerwacje na jesienną edycją największego w Polsce festiwalu restauracyjnego ruszyły! Od kilku dni na stronie www.restaurantweek.pl możecie wybierać spośród 25 restauracji dostępnych we Wrocławiu.

Wszystkim, którzy z Restaurant Weekiem spotykają się po raz pierwszy tłumaczę zasady:

  • 23 wrocławskie restauracje,
  • 16-31 października 2019,
  • 49 złotych za osobę
  • menu degustacyjne: przystawka, danie główne i deser (dodatkowo kieliszek martini, jeśli wybierzecie taką opcję dokonując rezerwacji)

Tym razem ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi – #KochajJedzenie

  • Szanuj – przechowuj świadomie i mądrze
  • Dbaj każdego dnia – rozsądnie planuj posiłki
  • Zdobywaj z sercem – kupuj mniej i częściej
  • Nie wyrzucaj – zamrażaj, susz, rób koktajle
  • Dziel się – z bliskimi i potrzebującymi
  • Zabieraj do domu – nie zostawiaj resztek w restauracji
  • Nie marnuj – uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Zebrałam dla Was w jednym miejscu menu wszyskich wrocławskich restauracji – dajcie znać, gdzie najbardziej macie ochotę się wybrać!

1450 SMOKEHOUSE&COCKTAIL

  • Ceviche z dorsza atlantyckiego, dresing sojowo-imbirowy, kolendra
  • Rostbef, topinambur, pesto z natki pietruszki
  • Marynowany ananas, sorbet grejpfrutowy
  • Ceviche z dorsza atlantyckiego, dresing sojowo-imbirowy, kolendra
  • Lasagne z dyni piżmowej, pestki dyni, grana padano
  • Marynowany ananas, sorbet grejpfrutowy

AHIMSA

  • Ramyon koreański pikantny ramen
  • Sizzler Tonkatsu – Gorący półmisek z warzywami z woka w sosie Tonkatsu. Danie podawane z makaronem Mie (opcja: ryżowy) oraz sałatką.
  • Muffinka czekoladowa
  • Krem z kalafiora ze śliwką
  • Thali – Nazwa Thali pochodzi od dużego, metalowego talerza, na którym serwowane jest danie składające się z ryżu, pieczywa i różnego rodzaju dodatków np. dal, curry, czatneje. W większości indyjskich jadłodajni Thali jest daniem, które oryginalnie jest wegetariańskie/wegańskie. W naszym festiwalowym Thali znajdą Państwo m.in.: potrawkę dyniową i Tofu Tikka w towarzystwie Ryżu Basmati, Pakor (warzyw w cieście z mąki groszkowej), sałatka
  • Słodka kulka bakaliowa

ALYKI

  • Krem z topinamburu, wędzony łosoś, pieczona gruszka z serem Taleggio, oliwa piri piri
  • Żeberka schabowe duszone w ananasie z chili, kopytka wasabi z wakame, sos Bordelaise, kruszonka tymiankowa
  • Parfait z białą czekoladą, żel grejpfrutowy, owoce sezonowe, chips z banana, puder lawendowy
  • Krem z topinamburu, pieczona gruszka z serem Taleggio, oliwa piri piri
  • Pierożki z podgrzybkiem i porem, consommé grzybowe, kiszona rzodkiewka, świeże zioła, oliwa parmezanowa
  • Parfait z białą czekoladą, żel grejpfrutowy, owoce sezonowe, chips z banana, puder lawendowy

ATMOSFERA (Park Hotel Diament****)

  • Carpaccio z tuńczyka /malina/pomarańcza/lody z kwaśnej śmietany/szczypiorek/mix sałat/ogórek kompresowany/majonez szczypiorkowy
  • Noga z gęsi pieczona /jarmuż/chorizo/orzechy laskowe/sos wiśnia-czarny bez/puree z dyni i ciecierzycy
  • Tiramisu z wędzonej śliwki z ciastkiem owsianym /brzoskwinia/mus jeżynowy/pistacje w karmelu
  • Krem czosnkowo-ziemniaczany /pieczone jabłko/grillowany batat
  • Duchess dyniowy /puree z batata/orzechy ziemne/pietruszka/oliwa szczypiorkowa
  • Tiramisu z wędzonej śliwki z ciastkiem owsianym /brzoskwinia/mus jeżynowy/pistacje w karmelu

BISTRO 8 1/2

  • bruschetta, rukola, prosciutto crudo, ser mozarella, parmezan, pomidor koktajlowy
  • penne zapiekane z sosem al manzo
  • ciasto czekoladowe, piana z jałowca
  • pieczony burak, sos z gorgonzoli, orzech włoski
  • zapiekany makaron penne z sosem arabiata
  • kompresowane jabłko, puree z jabłka, granita z jabłka, kruszonka cynamonowa, mięta

CHWILA MOMENT COFFEE & FOOD

  • Krem z białych warzyw/masło orzechowe/kumkwat
  • Polędwiczka wieprzowa/musztarda/crust orzechowy/piana truflowa/puder z boczku/żel z pieczonego buraka i tymianku/pak choi
  • Dekonstrukcja szarlotki/sorbet z gruszki/sos z śliwki i czerwonego wina
  • Asiette z buraka /kozi ser/mus z pieczonego jabłka/syrop z pędów sosny
  • Raja/sos winogronowy z szyjkami rakowymi/puree topinambur/piklowana dynia/gorgonzola
  • Dekonstrukcja szarlotki/sorbet z gruszki/sos z śliwki i czerwonego wina

CRAFTOVA

  • Tatar wołowy podany na bułeczce brioche z majonezem truflowym i piklami
  • Rump steak z krewetkami podany z makaronem Udon oraz warzywami stir fried
  • Mus z białej i mlecznej czekolady z kruszonką i śliwką macerowaną w brandy
  • Ser kozi, piklowana marchew i dynia podane na podpłomyku z Aioli
  • Kasza pęczak z pieczoną marchewką, grzybami sezonowymi, parmezanem i tymiankiem
  • Mus z białej i mlecznej czekolady z kruszonką i śliwką macerowaną w brandy

DOBRA KARMA

  • Krem z buraka / karmelizowana gruszka / piana z koziego sera
  • Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie / grzyby / puree z selera / ciepła sałatka z brukselki / popiół z pora
  • Tarta limonkowo-cytrynowa / mascarpone / świeże owoce
  • Krem z buraka / karmelizowana gruszka / piana z koziego sera
  • Czerwone pierogi / dynia hokkaido / rikotta / koperek / kwaśna śmietana / prażone pestki dyni
  • Tarta limonkowo-cytrynowa / mascarpone / świeże owoce

ENJOY (Hotel Platinum Palace*****)

  • Krem z pieczonej dyni piżmowej z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną
  • Kacza noga z gratin buraczanym, puree z selera, kapusta, wiśnia, palona szalotka, jarmuż sos rozmarynowy
  • Crumble śliwkowo-malinowy, crunch orzechowy
  • Krem z pieczonej dyni piżmowej z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną
  • Linguine z borowikami, karczochy, jarmuż pomidorki koktajlowe, orzechy nerkowca, parmezan
  • Crumble śliwkowo-malinowy, crunch orzechowy

FN RESTAURANT

  • Krem z dyni z dyniowym „faux gras”, guanciale i prażonymi pestkami.
  • Kaszotto jęczmienne z karkówką z dzika, borowikiem, serem wędzonym, pieczonym pasternakiem i kompresowanym burakiem.
  • Ptyś z kremem z serka mascarpone z pigwą, karmelizowaną figą i ciastkiem z migdałów
  • Krem z dyni z dyniowym „faux gras”, gorgonzolą i prażonymi pestkami.
  • Kaszotto jęczmienne z sandaczem, borowikiem, kiszonym pomidorem koktajlowym, cremem fraiche i chipsem z jarmużu.
  • Ptyś z kremem z serka mascarpone z pigwą, karmelizowaną figą i ciastkiem z migdałów

FOLGUJEMY

  • Arancino z regionalnym serem łomnickim, podawany z bisque rakowym z dynią i chilli
  • Ziołowe kluski z regionalnym twarogiem podawane z ragout z dziczyzny i leśnych grzybów oraz puree dyniowo-miodowym
  • Domowy ekler z ganache czekoladowym, podawany z karmelem z orzechami laskowymi i kozią chałwą
  • Wegańska ostryga z boczniaka z kawiorem z alg, podana na ryżowej muszli z cytryną
  • Wegański stek w słodkiej marynacie z różowym pieprzem, podawany z pieczonym ziemniakiem na puree z białych warzyw
  • Wegańskie brownie z aquafaby z masłem orzechowym, podawane z karmelizowanym popcornem z płatkami kukurydzianymi

HINT FOOD&DRINKS

  • Francuska zupa cebulowa / grzanka / ser bursztyn / białe wino / tymianek
  • Filet z piersi kaczki / sos porzeczkowy / imbir / pieczona pietruszka / pasternak
  • Ciasto daktylowe / pu erh / karmelizowana pomarańcza / lody śmietankowe
  • Francuska zupa cebulowa / grzanka / ser bursztyn / białe wino / tymianek
  • Gnudi / ricotta / karczochy / cytryna / pecorino
  • Ciasto daktylowe / pu erh / karmelizowana pomarańcza / lody śmietankowe

IL MIO

  • Krem z dyni z nutą imbirową, serwowany ze świeżą pietruszką i grzankami z ciemnego pieczywa.
  • Ragu, klasyczne włoskie danie na bazie mięsa wołowego i wieprzowego i białego wina z dodatkiem warzyw, pomidorów pelatti i grana padano. Serwowane z Papadrelle home made.
  • Tiramisu. Włoski klasyk, przygotowany na bazie masy z jaj i mascarpone, espresso i włoskich biszkoptów. Z ograniczoną ilością cukru.
  • Krem z dyni z nutą imbirową, serwowany ze świeżą pietruszką i grzankami z ciemnego pieczywa.
  • Pizza tartufo bianco, na bazie kremu z białych trufli z suszonymi pomidorami, mozzarellą, świeżo zmielonym pieprzem, polana oliwą extra virgine.
  • Semifredo, deser lodowy na bazie mascarpone i śmietanki z kawałkami czekolady i migdałów. Z ograniczoną ilością cukru

JAFFA BAR&MARKET

  • Hummus z białej fasoli z karczochami i oliwkami
  • Pieczony batat faszerowany wątróbką z sosem piernikowym i serkiem labnem
  • Baklava
  • Hummus z pieczonej dyni z oliwą, zatarem i suszonymi pestkami dyni
  • Pieczony kalafior z sosem tahini, serkiem labneh granatem i miętą
  • Pączki nadziewane konfiturami

JUNGLE

  • Panierowane udka z kurczaka w orzechach ziemnych z aromatycznym sosem
  • Mule w czerownym curry z papryką, ananasem, imbirem i czerwoną cebulą
  • Ryżowy pudding z bananem i mango
  • Filipińska lumpia z pikantnym sosem
  • Udon stir fry z tofu, sosem mango-curry, brokułami, pak choi i czerwoną cebulą
  • Ryżowy pudding z bananem i mango

ODRA’zuu

  • Tatar z kaczki zagrodowej, grzybki shimej w ostro słodkiej marynacie, puder z ziół i chips ze skóry kaczki. Żółtko suszone w wędzonej soli, szalotka, ogórek i konfitowany czosnek oraz majonez z dodatkiem resztek jarzębiny na bazie oleju użytego do konfitowania.
  • Polędwica wieprzowa długo maczana w solance z serwatki kolejno pieczona z ziołami w cieście filo. Serwowana z prażona dynia, serem korycińskim naszej produkcji i burakiem. Całość naczynia zamknięta ziołowym ciastem, a do środka wtłaczamy dym ze zrębków drzewa gruszy i korzeni pozostałych z obróbki buraków (otwiera gość)
  • Mus z jarzębiny i gruszki na bazie serwatki z sera, zapieczony w kruchym cieście filo.
  • Carpaccio z piklowanego buraka z sałatka z gruszki, trybuli i rukoli, pesto z liści botwinki. Ser koryciński robiony od podstaw przez naszych kucharzy z dodatkiem produktów pozostałych przy produkcji.
  • Stek z dyni piżmowej z pieczonym serem ricotta serwowany z salsą z resztek warzyw i ziół. Całość naczynia zamknięta ziołowym ciastem, a do środka wtłaczamy dym ze zrębków drzewa gruszy i korzeni pozostałych z obróbki buraków (otwiera gość).
  • Mus z jarzębiny i gruszki na bazie serwatki z sera, zapieczony w kruchym cieście filo.

OLSZEWSKIEGO 128

  • Oponka z wędzonym twarogiem i grzybami, pure z kurek, gorczyca, waniliowe buraczki, pikle
  • Polędwiczki wieprzowe sous-vide, pierożek z boczkiem i kaszą jęczmienną, pure z kalafiora, jabłko, rodzynki w cydrze
  • Bread and butter pudding z lodami waniliowymi z Bailey’s
  • Oponka z wędzonym twarogiem i grzybami, pure z kurek, gorczyca, waniliowe buraczki, pikle
  • Pieczony kalafior, pierogi z kaszą i warzywami, pure z kalafiora, jabłko, rodzynki w cydrze
  • Bread and butter pudding z lodami waniliowymi z Bailey’s

POCHLEBNA

  • Bułeczka orkiszowa z zielonym pesto z pietruszki, kolorowymi karmelizowanymi marchewkami EKO podawany z beconem z kokosa.
  • Długopieczone żeberka wieprzowe na wiejskim chlebie z chutneyem śliwkowo-musztardowym, pianką z aromatycznego Merlota, chipsy z rukoli.
  • Red Velvet Vegan Cake – kokosowa śmietanka, kremowy serek, aromatyczny puder z buraka curkowego i świeże leśne owoce nadają ciastu niepowtarzalny smak, wygląd i aromat.
  • Bułeczka orkiszowa z zielonym pesto z pietruszki, kolorowymi karmelizowanymi marchewkami EKO podawany z beconem z kokosa.
  • Pieczona dynia hokkaido faszerowana czarną soczewicą w towarzystwie aromatycznych ziół, wędzonego tofu i malinowych pomidorów.
  • Red Velvet Vegan Cake – kokosowa śmietanka, kremowy serek, aromatyczny puder z buraka curkowego i świeże leśne owoce nadają ciastu niepowtarzalny smak, wygląd i aromat.

RESTAURACJA INSPIRACJA

  • Krem z pieczonego buraka dodatkiem rokietnika, odrobiną sera koziego i białej czekolady.
  • Pieczone udko gęsi podane na puree z kiszonej kapusty z dodatkiem karmelizowanych śliwek.
  • Lody z jarzębiny podane na kruszonej bezie, dekorowane rożkiem cytrynowym.
  • Krem z pieczonego buraka dodatkiem rokietnika, odrobiną sera koziego i białej czekolady.
  • Piżmian jadalny z roladkami z cukini faszerowanej czarnym ryżem i grzybami w tempurze.
  • Lody z jarzębiny podane na kruszonej bezie, dekorowane rożkiem cytrynowym.

SEAFOOD BAR&MARKET

  • Mini burger z dorszem, serem mozzarella i sosem tatarskim
  • Czerwone curry z owocami morza (kalmar, mule i dorsz) z pieczonym batatem i świeżym ananasem
  • Kokosowa panna cotta z czekoladą i owocami
  • Ceviche z łososia ze świeżymi warzywami i cytrusami
  • Mule w sosie azjatyckim w mleku kokosowym z pędami bambusa i imbirem
  • Kokosowa panna cotta z czekoladą i owocami

SMAK INDII

  • Ragda Patties Trzy delikatnie pikantne piramidki składające się z ciecierzycy w pomidorowym curry z dodatkiem indyjskich przypraw, placuszków ziemniaczanych, dwóch sosów (czerwonego i białego) posypanych wiórkami kukurydzianymi.
  • Muutan Masala (koźlęcina) Doprawiona pikantnymi przyprawami koźlęcina w curry na bazie pomidorów i cebuli, podawana z miseczką ryżu Basmati.
  • Rice Kheer Pudding na bazie mleka krowiego i ryżu Basmati z dodatkiem kardamonu, rodzynek, kokosa i migdałów.
  • Kokosowe Krewetki Trzy krewetki tygrysie w kokosowej panierce serwowane na limonkowo-majonezowym ryżu Basmati
  • Bhindi Masala (okra) Okra znana też jako piżmian jadalny, lady finger, a w Indiach – bhindi – podawana w aromatycznym curry wraz z miseczką ryżu Basmati.
  • Pudding Mango&Kokos Pudding warstwowy na bazie mango i mleczka kokosowego z dodatkiem nasion chia.

STEAK N’ ROLL

  • Krem z czerwonej soczewicy i białych warzyw.
  • Przegrzebki w panko na puree z pieczonego kalafiora, grillowane krewetki, sałata z dressingiem teriyaki.
  • Sernik nowojorski
  • Krem z dyni z dodatkiem garam masala, ziela angielskiego oraz musztardy dijon.
  • Steak wołowy z sosem velute, ziemniaczane fondanty, smażone grzyby z tymiankiem i czosnkiem.
  • Sernik nowojorski

TATIN BISTRO

  • Krem z kukurydzy i karmelizowanym popcornem
  • Kurczak Supreme z assiette z kalafiora i winogronem
  • Limonkowy Pie z Creme Fresh
  • Krem z kukurydzy i karmelizowanym popcornem
  • Risotto z karmelizowanym topinamburem i chipsami z jarmużu
  • Limonkowy Pie z Creme Fresh

THALI GARDEN

  • Veg Manchurian – warzywne kulki z białej kapusty, marchewki, kalafiora w sosie kwaśno-słodkim
  • Veg Nilgiri – podawane z ryżem i chlebkiem naan – warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym z dodatkiem liści bazylii, nasion musztardy, mięty i mleka kokosowego
  • Mango Mus – mus mango z owocami i syropem różanym
  • Chicken Lollipop – pikantne skrzydełka z kurczaka podawane z sosem miętowym i tamaryndowym
  • Methi Chicken – podawane z ryżem i chlebkiem naan – kawałki kurczaka w sosie śmietanowo-orzechowym z dodatkiem kozieradki
  • Mango Mus – mus mango z owocami i syropem różanym

WYDZIAŁ KULINARNY

  • Polski pomidor suszony, kozi ser, borowik stepowy, dynia
  • Baranina, czerwona kapusta, seler, nasiona
  • Matcha, biała czekolada, sok z buraka, pischinger
  • Polski pomidor suszony, kozi ser, borowik stepowy, dynia
  • Gołąbek z warzywami, ser duński Viking, sos z pieczonej papryki
  • Matcha, biała czekolada, sok z buraka, pischinger

Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej. Więcej na naszym Instagramie oraz fanpage’u. 
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro

Marija Magdalena

Pierwsza Dama i Matka Przełożona Widelca. Panicznie boi się pomidorów (ale tylko surowych, suszone i pomidorówkę pożera, aż się jej uszy trzęsą). Miłośniczka domowego jedzenia (córka Matki Teresy od Pierogów - pochodzenie zobowiązuje) oraz posiłków na świeżym powietrzu - stąd jej zamiłowanie do pikników i foodtrucków. Nie cierpi jeść w samotności, więc w jej Widelcowych Wyprawach często towarzyszą jej najbliżsi przyjaciele :)

Może Ci się też spodobać...