fbpx

Gdzie na rogale marcińskie we Wrocławiu? – edycja 2020

rogale marcińskie we wrocławiu gdzie kupić

Gdzie kupić rogale marcińskie we Wrocławiu? – to pytanie pojawia się rok do roku na przełomie października i listopada…

.. poznańska tradycja świetnie przyjęła się w naszym mieście. Dlatego też, jeśli w najbliższych dniach chciał(a)byś zjeść pysznego słodkiego rogala – ta lista jest dla Ciebie.

Rogal Świętomarciński i jego tradycja

Tłem akcji jest 11 listopada, który obchodzony jest nie tylko jako Narodowe Święto Niepodległości, ale także Dzień ku czci św. Marcina, z którym związana jest tradycja wypiekania rogali. 11 listopada 1891 proboszcz parafii pw. Św. Marcina w Poznaniu zaapelował do wiernych, by na wzór patrona zrobili coś od serca dla najuboższych. Jeden z miejskich cukierników, Józef Melzer, rozpoczął wówczas zwyczaj wypiekania rogali, za które płacili bogaci i dzielili się nimi z potrzebującymi.  

Nie kojarzycie czym jest ten słodki poznański przysmak? Rogale marcińskie wykonane są z ciasta półfrancuskiego, nadziane białym makiem z cukrem, orzechami, rodzynkami, owocami i aromatem migdałowym. Całość zawijana jest na kształt podkowy.

W większości miejsc rogale będą sprzedawane przez cały tydzień, od 9. listopada. Część z punktów przygotowuje rogale jedynie na wcześniejsze zamówienie - warto więc zajrzeć na ich profile w mediach społecznościowych i sprawdzić, czy taka rezerwacja jest konieczna. Przy lokalach (tam, gdzie udało mi się takie info znaleźć) umieściłam linki do postów z informacją o sprzedaży rogali! 

Gdzie zjeść we Wrocławiu – ROGALE MARCIŃSKIE

Czym jest prawdziwy rogal świętomarciński? Wypiekany jest według tradycyjnej receptury (znajdziecie ją tutaj: KLIK!), a piekarnie, które wykonują rogale zgodnie z przepisem mogą się chwalić specjalnym certyfikatem.    

  1. Cukiernia Karpicko (lokal w Arkadach Wrocławskich i lokal w Renomie)
  2. Garaż Smaku (Barskich 23) info o rogalach: KLIK!
  3. Rarytasy Dolnośląskie (Strachowskiego 45, Olszewskiego 99)

Jak co roku wracam z pytaniem, czy jest to najlepsza, najzdrowsza i najuczciwsza wersja rogali? I jak co roku zostawiam Wam wybór rogala, którego chcecie zjeść. W ciekawy sposób temat zgłębił Maciej Blatkiewicz i na swoim kanale Maciej Je przedstawił czemu rogale bez certyfikatu też są dobre (a może nawet i są lepsze). Nie będę się powtarzać, więc wpadajcie na kanał Maćka: KLIK!

Gdzie zjeść we Wrocławiu – ROGALE AUTORSKIE

Dla tych, którzy ponad certyfikatem wolą rogale robione na prawdziwym maśle, pełne białego maku i bakalii kilka wrocławskich lokali i cukierni przygotowało swoją propozycję na ten dzień.

Autorskich rogali z białym makiem szukajcie tutaj:

  • Balduno (Hubska 72c, Bezpieczna 4, Bulwar Dedala 11a, Plac Bema 2) info o rogalach: KLIK!
  • BakeMAnia (Karmelkowa 2)
  • Bistro Miło Mi (Brylantowa 16, Chabrowa 6f Wysoka)
  • Bułka Tarta (Legnicka 49cb/13, Mościckiego 32) info o rogalach: KLIK!
  • Cafe Vincent (Ruska 5, Oławska 8, Wroclavia) info o rogalach: KLIK!
  • Chleboteka (Ruska 64/65, Tęczowa 57) info o rogalach: KLIK!
  • Chlebusik – mobilny punkt pieczywa, rozkład jazdy Chlebusika znajdziesz na ich FB, info o rogalach: KLIK!
  • Ciasteczko Cukiernia (Tęczowa 4a) info o rogalach: KLIK!
  • Fit Cake (Piłsudskiego 89a)
  • Folgujemy (Kniaziewicza 16) info o rogalach: KLIK!
  • Hardcore Muffins (Jedności Narodowej 62/1a) info o rogalach: KLIK!
  • Kumin. Domowa Piekarnia (Zwycięska 14cb/a) info o rogalach: KLIK!
  • New Port Cafe (Magellana 21a) info o rogalach: KLIK!
  • on zmywa (Prądzyńskiego 37, Chrobrego 26) info o rogalach: KLIK!
  • Pochlebna (św. Antoniego 15) info o rogalach: KLIK! – dostępne w dowozie
  • Słodki Adres (Krzywoustego 315) info o rogalach: KLIK!

Dodatkowa atrakcja: W Bite a Donut (Świdnicka 42, św. Mikołaja 43) dostępne są donuty z nadzieniem z białego maku! info tutaj: KLIK!

UWAGA! W tym roku nie będzie rogali w Gigi! info tutaj: KLIK!

Daj znać, gdzie Ty wybierasz się w tym roku po rogala!
I smacznego!



Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u. 
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!

Marija Magdalena

Pierwsza Dama i Matka Przełożona Widelca. Panicznie boi się pomidorów (ale tylko surowych, suszone i pomidorówkę pożera, aż się jej uszy trzęsą). Miłośniczka domowego jedzenia (córka Matki Teresy od Pierogów - pochodzenie zobowiązuje) oraz posiłków na świeżym powietrzu - stąd jej zamiłowanie do pikników i foodtrucków. Nie cierpi jeść w samotności, więc w jej Widelcowych Wyprawach często towarzyszą jej najbliżsi przyjaciele :)

Może Ci się również spodoba