fbpx

Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler we Wrocławiu

kuchenne rewolucje we wrocławiu

To już ponad 10 lat od kiedy Magda Gessler rozpoczęła swoje Kuchenne Rewolucje. Czy wiesz, że w tym czasie zrealizowała 5 odcinków w naszym mieście? Jak się mają restauracje po Kuchennych Rewolucjach we Wrocławiu? Czy dalej działają?

Magda Gessler to barwna i charakterna postać medialna. Artystka, właścicielka kilku restauracji, ale przede wszystkim osobowość telewizyjna. Prowadząca od 10 lat program Kuchenne Rewolucje, w którym pomaga restauratorom odmienić ich lokale, tak, by były atrakcyjne dla klienta. Znana jest z swojego temperamentu -rzucania talerzami, trzaskania drzwiami czy słynnego powiedzenia: „czemu Wy trujecie ludzi?”

Postać Magdy i sam program Kuchenne Rewolucje wzbudza wiele kontrowersji – ma masę sympatyków i fanów, jednak jest też spora grupa jej przeciwników. W której grupie jesteś Ty?

Kuchenne Rewolucje – czy warto to oglądać?

Moglabym zacząć (i w sumie również skończyć) na tym, że sam program jest w większości wyreżyserowany. Pojawia się wiele głosów niezadowolonych z Rewolucji restauratorów, którzy żalą się na to, że głównym celem ekipy produkującej odcinek było wyciągnięcie na światło dzienne ich problemów i ludzkich dramatów, a nie pomoc w odbudowaniu ich biznesów. Mogłabym zwracać uwagę na to, że każdy odcinek jest przesycony lokowaniem produktów sponsorów, a sama pani Magda wchodzi do kuchni w rozpuszczonych włosach i długich doklejonych paznokciach, co nie jest zgodne z żadnymi normami bezpieczeństwa żywności w restauracji. No mogłabym…

… ale ten program utrzymuje się na antenie od ponad 10 lat. Co tydzień przed telewizorami zasiadają miliony widzów, by zobaczyć jaką restaurację będzie próbowała uratować Pani Magda tym razem. Miejsca po udanych Rewolucjach przeżywają istne oblężenie przez kilka tygodni po emisji ich odcinka. Myślę więc, że ten program i sama postać Pani Magdy od wielu lat uświadamiała i uczyła nas tego, jak trudny jest gastronomiczny biznes. Nie mam też wątpliwości, że Kuchenne Rewolucje miały swój wpływ na to, jak w dzisiejszych czasach postrzegamy restauracje jako konsumenci. Oraz na to, że do tych restauracji wychodzimy coraz częściej, nie traktując tego jako „zarezerwowanego tylko na specjalne okazje”.

Nie ukrywam, że z pewnego rodzaju przyjemnością sama zasiadam przed telewizorem, czy uruchamiam Player TV i oglądam nowy odcinek Kuchennych Rewolucji. Z jednej strony czekam na kolejną „dramę”, wspomniane już rzucanie talerzami, czy awanturę wywołaną nieporządkiem w kuchni (SERIO?! Zawsze zastanawia mnie, czy Ci ludzie nie oglądali jednego z 200 poprzednich odcinków i serio nie wiedzą, że kuchnię trzeba wysprzątać na błysk?!). Z drugiej jestem ciekawa, jakie miejsce tym razem będzie bohaterem odcinka – nie ukrywam też, że część z nich zapisuję na swoją listę „do zjedzenia, gdy będę w okolicy”.

Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu

Kuchenne Rewolucje przez wiele sezonów unikały Wrocławia. Na ponad 200 odcinków tylko 5 z nich zrealizowano w tym mieście. Czy to oznacza, że wrocławska gastronomia nie potrzebowała pomocy znanej restauratorki? Czy może nie było odważnych, by poddać się surowej ocenie celebrytki?

Wrocławskie restauracje po Kuchennych Rewolucjach

Villa Bianco ➡️ Villa Biaco Steak & Lobster

(sezon 9, odcinek 13- emisja: 29.05.2014) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Pierwsza wrocławska restauracja pojawiła się dopiero w 9. sezonie programu. Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler na bohaterów tego odcinka wybrały Villa Bianco i jej właścicieli: Martę i Pawła.

Restauracja położona na wrocławskich obrzeżach, sąsiadująca prawie z lotniskiem do tej pory proponowała swoim Gościom głownie pizzę, makarony i dania kuchni śródziemnomorskiej. Trudna lokalizacja i niewyróżniająca się karta nie przyciągała jednak tłumów klientów. Magda Gessler pomogła właścicielom wypracować nową koncepcję dla Villi Bianco. Pozbyła się włoskich potraw i postawiła na produkt niedostępny nigdzie indziej w mieście, po to, by ściągnąć Gości do restauracji położonej na uboczu. W Villi Bianco takim produktem zostały homary. W lokalu pojawiło się akwarium, a homary są przygotowane na świeżo.

Opublikowany przez Villa Bianco – Steak & Lobster Niedziela, 20 lipca 2014
Od siebie dodam, że to chyba mój ulubiony wrocławski odcinek Kuchennych Rewolucji. Trzech mega pewnych siebie szefów kuchni, negujących każdą decyzję właścicieli i managera restauracji. I Magda Gessler, która na każdym kroku pokazywała ich niekompetencje, brak wiedzy czy smaku - bawi mnie do łez. Nie znalazłam niestety informacji o ich dalszej karierze, bo chętnie sprawdziłabym jak sobie radzą po latach.

Restauracja Villa Bianco Steak & Lobster działa do dziś. W budynku otwarto również hotel (w trakcie realizacji odcinka był on dopiero budowany). W menu znajdziecie głównie dania z wołowiny oraz owoców morza. Do tej pory daniem „honorowym” są homary oraz steki. Restauracja organizuje przyjęcia okolicznościowe, wesela oraz spotkania biznesowe. Nie brakuje tu jednak gości indywidualnych.

kuchenne rewolucje we wrocławiu villa bianco
foto: materiały prasowe Kuchennych Rewolucji

Villa Bianco w ostatnich latach brała udział w kilku edycjach festiwalu Restaurant Week, gdzie zdobyła m.in. nagrody za najlepszą obsługę.

Moja wizyta w Villi Bianco w ramach festiwalu Restaurant Week jesienią 2019 – do zobaczenia na Instagramie:

Villa Bianco Steak & Lobster
Rdestowa 17a

menu: KLIK!

facebook: KLIK!


Bar na Szybkiej ➡️ Przystanek Wrocek

(sezon 14, odcinek 9 – emisja: 27.10.2016) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Ponad dwa lata musiały minąć, by Magda Gessler powróciła do Wrocławia. Tym razem odwiedza Bar na Szybkiej, zlokalizowany przy ulicy Szybkiej – pani Magda twierdzi, że to samo centrum Wrocławia, ja bym się jednak z tym kłóciła. Porewolucyjny Przystanek Wrocek znajduje się „na Trojkącie”, w mało oczywistym i trudnym do odnalezienia miejscu.

Bar na Szybkiej to miejsce z kuchnią bemarową. Magda Gessler skrytykowała jakość i smak serwowanych tam potraw. Rewolucje były trudne – to w tym odcinku znajdziesz dosyć znaną scenę, gdy właścicielka nie chce wyrzucić starego, czy popsutego jedzenia, bo zamierza zabrać je do domu.

Opublikowany przez Przystanek Wrocek Poniedziałek, 18 września 2017

Magda Gessler rewolucje w Barze na Szybkiej rozpoczęła od zmiany nazwy. Przystanek Wrocek dostał również nowy wystrój (na ścianach pojawiły się fototapety z wrocławskimi zabytkami), a w menu zagościły m.in. burgery, na które mają się skusić studenci pobliskiej Politechniki. W trakcie Rewolucji Magda Gessler zaprasza ekipę Przystanku na testy burgerów i wołowiny do lokalu Mlekiem i Miodem w Kiełczowie.

Po powrocie na rewizję rewolucji restauratorka skrytykowała jakość serwowanych sałatek, ale pochwaliła zupy i wprowadzone burgery. Rewolucja została zaliczona!

Lokal po Rewolucjach miał się całkiem dobrze. Działali do czasu lockdownu, jednak nie znalazłam informacji o tym, czy otworzyli się po kwarantannie.

Przystanek Wrocek
Szybka 6-10

menu: KLIK!

facebook: KLIK!


Restauracja Kwadratowy Talerz ➡️ Bistro by the way [ZAMKNIĘTE]

(sezon 17, odcinek 7 – emisja: 05.04.2018) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji we Wrocławiu nie obył się bez nerwów. Szymon i Jarek – kiedyś fryzjerzy, teraz właściciele restauracji Kwadratowy Talerz, zaprosili Magdę Gessler, by pomogła im znaleźć, gdzie tkwi problem tego miejsca. Jeden z nich niestety nie wytrzymał presji związanej z programem i zrezygnował z udziału. Jego partner kontynuował rewolucję w pojedynkę.

Kwadratowy Talerz do tej pory specjalizował się w kuchni polskiej – w menu znajdowały się klasyki, takie jak: schabowy czy mielony. Ale! Jak to często bywa, by przyciągnąć większą ilość klientów w Kwadratowym Talerzu serwowano też pizzę. Goście lokalu skarżyli się na długi czas oczekiwania, niedostępność wielu pozycji z karty i niemiłą obsługę.

Rewolucja chłodnym wnętrzom dodała energii – zrobiło się kolorowo, dzięki odmalowanym ścianom czy obrusom w kratę, a do restauracji zapraszał neon w amerykańskim stylu.

Do karty Bistro By The Way Magda Gessler wprowadziła amerykańskie dania m.in. wielowarstwowe sandwicze (club sandwiche) oraz krem z kukurydzy. Na Gości czeka nielimitowana dolewka kawy, jak w amerykańskich jadłodajniach.

Restauracja została zamknięta około pół roku po Kuchennych Rewolucjach. Chwile później w lokalu pojawiła się nowa resturacja: Bistro 8 1/2 – bistro w filmowym stylu, które niestety również wyniosło się z Hub po kilkunastu miesiącach.

Moja wizyta w Bistro By Way po Kuchennych Rewolucjach dostępna tutaj: KLIK! oraz na Instagramie


Alladins [ZAMKNIĘTE]

(sezon 18, odcinek 5 – emisja: 04.10.2018) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Czwarty odcinek wrocławskich Kuchennych Rewolucji nie obył się bez dramatów! Magda Gessler przyjechała, by ratować przed upadkiem orientalną restaurację Alladins.

Już od pierwszych scen tego odcinka nie zapowiada się dobrze. Lokal wyremontowany „po łebkach”, bardzo brudny, kucharki i właściciele, którzy nie znają marokańskiej kuchni. Magda Gessler nie daje im żadnej taryfy ulgowej. Nie pozostawia też suchej nitki na serwowanych w lokalu daniach.

kuchenne rewolucje we wrocławiu alladins
foto: materiały prasowe Kuchennych Rewolucji

O ile załoga restauracji wygląda na zaangażowaną i otwartą na nadchodzące zmiany, tak właściciele wydają się oporni i nie przyjmują rad znanej restauratorki. Rewolucja pomimo przeciwności dochodzi do skutku – lokal został odnowiony, wprowadzono jasne barwy, a w karcie pojawiły się klasyki marokańskiej kuchni.

Po powrocie Magda Gessler nie jest jednak zachwycona serwowanymi daniami i cała rewolucja zostaje uznana za nieudaną.

Chwilę po emisji odcinka restauracja została zamknięta.


Tarta Poducha ➡️ Pyszne Korzenie

(sezon 20, odcinek 5 – emisja: 03.10.2019) link do odcinka w Player.tv KLIK!

I ostatni już (jak dotąd) odcinek Kuchennych Rewolucji we Wrocławiu. Tarta Poducha to lokal dwóch przyjaciół, którzy chcieli stworzyć w nim miejsce ciepłe, otwarte, z domowymi smakami. Już na początku odcinka, poznajemy trudne historie właścicieli: Adriana i Krzysztofa.

Co Magda Gessler znalazła w lokalu położonym przy Grunwaldzie? Wystrój pełen poduszek oraz kartę pełną tart. Nie jest zachwycona ani jednym, ani drugim, jednak chłopcy i ich trudne historie wzbudziły sympatię restauratorki i ta postanawia im pomóc.

Nazwa lokalu zostaje zmieniona na Pyszne Korzenie. Magdzie Gessler zależało na skomponowaniu zdrowego menu opartego głownie na warzywach. Pozostawiła w karcie tarty, jednak zmieniła ich receptury. W menu kolacji degustacyjnej znalazły się m.in. żurek, pasztet z selera z żurawiną oraz kotlety z indyka.

kuchenne rewolucje magdy gessler we wrocławiu pyszne korzenie
foto: materiały prasowe Kuchennych Rewolucji

Rewolucja okazała się w oczach Magdy Gessler dużym sukcesem, a samo bistro Pysznie Korzenie prosperowało bardzo dobrze. Zamknęli się podczas covidowego lockdownu i do tej pory nie ma informacji o ponownym otwarciu.

Pyszne Korzenie
Curie-Skłodowskiej 47

menu: KLIK!

facebook: KLIK!


Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu

Jak widać, Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu odniosły połowiczny sukces. Villa Bianco działa do dziś. Obawiam się, że Przystanek Wrocek oraz Pyszne Korzenie, pomimo przejścia rewolucji pozytywnie, mogą już nie otworzyć swoich drzwi z powodu pandemii. Kwadratowy Talerz i Alladins zamknęły się zaraz po rewolucjach.

Czy udało Ci się odwiedzić którąś z restauracji we Wrocławiu po Kuchennych Rewolucjach? Jak oceniasz te miejsca?

A może którejś z wrocławskich restauracji przydałaby się wizyta Magdy Gessler?


Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u. 
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!

Marija Magdalena

Pierwsza Dama i Matka Przełożona Widelca. Panicznie boi się pomidorów (ale tylko surowych, suszone i pomidorówkę pożera, aż się jej uszy trzęsą). Miłośniczka domowego jedzenia (córka Matki Teresy od Pierogów - pochodzenie zobowiązuje) oraz posiłków na świeżym powietrzu - stąd jej zamiłowanie do pikników i foodtrucków. Nie cierpi jeść w samotności, więc w jej Widelcowych Wyprawach często towarzyszą jej najbliżsi przyjaciele :)

Może Ci się również spodoba