fbpx

PUMO DI PUGLIA

Przy Placu Solnym w bliskim sąsiedztwie Jaffa Bar & Market niedługo wystartuje restauracja Pumo di Puglia.

Według informacji umieszczonych na szybie remontowanego lokalu znajdziemy tam „terytorium śródziemnomorskich tradycji kulinarnych: smaczne i zdrowe jedzenie, włoskie wino i przyjazną atmosferę”.

Właścicielem restauracji jest Massimiliano Madio (Vivero Italiano), a szefem kuchni Enrico Battaglia.

Skąd taka nazwa?
„Zastanawiacie się pewnie skąd pomysł na nazwę naszej restauracji. Gdy spojrzycie na mapę Włoch Apulia (po włosku Puglia) to ich południowa część, obcas buta. Przez niektórych nazywana jest Toskanią Południa lub krainą białych miast. Słynie z genialnej oliwi z oliwek i wybornej kuchni. To także prawdziwy raj dla miłośników wina. To miejsce, ten klimat i smak postanowiliśmy przenieść do Wrocławia. Wiecie czym jest PUMO i co symbolizuje? Rozkwitający pąk kwiatu, szyszka, kobieca pierś. Nazwa pochodzi z mitologii rzymskiej od bogini sadów i ogrodów Pomony. To ceramiczna ozdoba, która od pokoleń jest wytwarzane przez apuliańskich rzemieślników w ten sam sposób.Pumo to symbol o potężnym znaczeniu dla mieszkańców Puglii. Symbolizuje nowy początek, życie, przynosi szczęście i dobrobyt. Dlatego wybraliśmy go na nazwę naszej restauracji. W naszych wnętrzach odkryjecie wiele PUMO, mamy nadzieję, że i Wam przyniosą szczęście.

PUMO DI PUGLIA
plac Solny 15

MENU: KLIK!
FACEBOOK: KLIK!
INSTAGRAM: KLIK!


DATA OTWARCIA: grudzień 2019
KUCHNIA: śródziemnomorska, winiarnia


Marija Magdalena

Pierwsza Dama i Matka Przełożona Widelca. Panicznie boi się pomidorów (ale tylko surowych, suszone i pomidorówkę pożera, aż się jej uszy trzęsą). Miłośniczka domowego jedzenia (córka Matki Teresy od Pierogów - pochodzenie zobowiązuje) oraz posiłków na świeżym powietrzu - stąd jej zamiłowanie do pikników i foodtrucków. Nie cierpi jeść w samotności, więc w jej Widelcowych Wyprawach często towarzyszą jej najbliżsi przyjaciele :)

Może Ci się też spodobać...