fbpx

Restaurant Week – jesień 2020 „Jedz dla Ziemi”

Restaurant Week Wrocław Jedz dla Ziemi
Restaurant Week Wrocław Jedz dla Ziemi

Wdzierająca się drzwiami i oknami jesień, jak co roku oprócz znacznego ochłodzenia i spadających liści przynosi ze sobą jeszcze jedną rzecz… bardzo przyjemną moim zdaniem. A jest to jesienna edycja festiwalu Restaurant Week!

Na czym polega festiwal? Gdzie robić rezerwacje? Jakie restauracje wybrać we Wrocławiu? Jakie są moje typy tegorocznej edycji? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu!

Restaurant Week – Jedz Dla Ziemi

Rezerwacje stolików w ramach kolejnej edycji festiwalu Restaurant Week – wystartowały! Od 28 października do 15 listopada najlepsi Szefowie Kuchni przygotowują popisowe trzydaniowe doświadczenia w festiwalowej cenie i formule zero-waste.

W festiwalowych menu na pierwszym miejscu pojawią się dania jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste, natomiast zakazane plastikowe słomki i opakowania na wynos. Festiwalowi po raz kolejny towarzyszy ogólnopolska kampania społeczno-ekologiczna, w tej edycji pod hasłem: #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.

Restaurant Week – zasady rezerwacji

W ramach Festiwalu organizowanego przez RestaurantClub.pl najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. W ofercie dostępne będą dania wegetariańskie, wegańskie i rybne – proponowane jako menu pierwszego wyboru, a także menu mięsne. Miejsca można już rezerwować online na stronie www.RestaurantWeek.pl.

restaurant week polska jedz dla ziemi

Restaurant Week 2020 – mapa wrocławskich restauracji

Aż 31 wrocławskich restauracji bierze udział w nadchodzącej edycji festiwalu Restaurant Week. Którą z nich wybrać? Dla tych z Was, którzy lubią dokonywać wyboru (tak jak ja!) biorąc pod uwagę lokalizację restauracji przygotowałam mapkę. Na jej podstawie możesz zdecydować, czy chcesz wybrać się do restauracji blisko Twojego domu, czy może zdecydujesz się na wycieczkę w inne strony miasta. Po najechaniu na pinezkę zobaczysz również menu, które przygotowała każda z restauracji.

Restaurant Week 2020 – gdzie zjeść we Wrocławiu?

Każda z 31 restauracji biorących udział w festiwalu Restaurant Week przygotowała dwie opcje menu. W każdej z nich znajdzie coś dla siebie zarówno wegetarianin, jak i osoba jedząca mięso. Dla przejrzystości zebrałam wszystkie festiwalowe propozycje poniżej – dania wegańskie/wegetariańskie oznaczyłam ikonką 🌿, natomiast menu, w których znajdziemy ryby i owoce morza mają ikonkę 🐟.

Co znajdziemy w festiwalowych menu? W tej edycji, zgodnie z sezonem, królują dania z wykorzystaniem grzybów i warzyw korzeniowych. Nie mogło zabraknąć królowej jesieni, czyli dyni – Szefowie Kuchni przygotowali ją w kilkunastu odsłonach. Tegoroczny Restaurant Week słodki jest od jabłek, gruszek i śliwek, a nad festiwalowymi daniami unosi się aromat korzennych przypraw. Prawdziwa jesień na talerzu!

Gdzie warto wybrać się tym razem? Ja stawiam na pewniaków i swoje kroki skieruję ku Restauracji Enjoy w Platinum Palace – ślinka cieknie mi na samą myśl o menu, które skomponował Szef Kuchni Adam Skwarło. Na swojej tegorocznej liście mam też miejsca dla mnie nowe, do których wybieram się od dłuższego czasu, a festiwal stwarza ku temu doskonałą okazję! Są na niej między innymi: Moje Miejsce na Zwycięskiej, Ale Gwarno oraz nowość: Forum Kulinarne.

Boisz się rozczarowania? Wybierz jedno z tych miejsc, które nie zawiodły mnie przy okazji poprzednich edycji festiwalu: Folgujemy, Bistro 8 1/2, HINT oraz Pochlebna.

Uważam, że Restaurant Week to idealna okazja, by poznawać nowe restauracje, dlatego Waszej uwadze, jak zawsze, polecam restauracje debiutujące w tej edycji festiwalu. W tej edycji mamy ich aż 6:

  • Ale Gwarno (restauracja w hotelu Best Western Premium, z kuchnią inspirowaną podróżami dookoła świata)
  • Forum Kulinarne (nowa restauracja tuz przy Narodowym Forum Muzyki)
  • New Delhi (mieszcząca się pod nasypem restauracja z kuchnią indyjską)
  • ORZO people – music – nature (znana z Warszawy pełna zieleni restauracja, która niedawno otworzyła się przy Placu Nowy Targ)
  • Taverna Akropolis (greckie smakołyki zlokalizowane na wrocławskim Rynku)
  • The Crown smokehouse & cocktails (zlokalizowany w samym centrum lokal, którego sercem jest opalany drewnem grill)

Restaurant Week Wrocław- festiwalowe menu

[Menu pochodzi z www.RestaurantWeek.pl – pisownia oryginalna]

Aksameet Bistro

Menu A 🌿

Przystawka: Canelloni Aksameet, kapusta kiszona, grzyby, sos cebulowy, oliwa grzybowa
Danie główne: Stek z kalafiora, soczewica w curry, jogurt tahini, puree kalafior, panco
Deser: Wspomnienie dzieciństwa, lemon curd, beza włoska

Menu B

Przystawka: Canelloni Aksameet, boczek, wątróbka, salsa z ogórka kiszonego i ogórka zielonego, oliwa lubczyk
Danie główne: Serca kurze, sos demi glace, śmietana, puree ziemniaczane z gorczycą, szczypior, jabłko
Deser: Tiramisu, żelek kawowy, ciastko cygaretkowe, ziemia jadalna

Ale Gwarno

Menu A 🌿

Przystawka: Krem z pieczonych batatów – mleko kokosowe, prażone płatki kokosowe, kolendra, limonka, papryka, imbir, garam masala
Danie główne: Manchurian – klopsiki wegańskie, kapusta, marchew, cebula, papryka, czosnek, ciemny sos pomidorowo- paprykowy, miód, cebulka dymka, ryż jaśminowy
Deser: ciasteczko imbirowe, beza z aquafaby, mus z soi i wasabi, gruszka nashi

Menu B

Przystawka: Krem z pieczonych batatów – mleko kokosowe, prażone płatki kokosowe, kolendra, limonka, papryka, imbir, garam masala
Danie główne: Maczanka po krakowsku – karmelizowana cebula, jajko poche, szczypior, grillowana chałka, ciemny sos drobiowo- wołowy
Deser: ciasteczko imbirowe, beza z aquafaby, mus z soi i wasabi, gruszka nashi

Alyki

Menu A 🌿

Przystawka: Caldo Especia czyli bulion warzywno-korzenny z pieczoną dynią, selerem, grzybami shimeji, papryką, marchwią, pieczonymi ziemniakami i z dodatkiem pudru ziołowego i oliwy.
Danie główne: Chana Dal czyli ciecierzyca z batatem, pomidorami, szpinakiem, kardamonem i imbirem w towarzystwie owocu karczocha, brukselki, pestek słonecznika, marynowanego buraka i kiszonej cukinii.
Deser: Ciastko czekoladowe z kremem pomarańczowo-kardamonowym na dipie waniliowym z pieprzem, w polewie wiśniowo-jabłkowej z posypką z orzeszków ziemnych i żelem limonkowym.

Menu B

Przystawka: Caldo Especia czyli bulion warzywno-korzenny z pieczoną dynią, selerem, grzybami shimeji, papryką, marchwią, pieczonymi ziemniakami i z dodatkiem pudru ziołowego i oliwy.
Danie główne: Kurczak Supreme kukurydziany w sosie z granatu na kaszy orkiszowej z ostropestem i salsefią z kurkumą otoczony purée z selera z czarnuszką, chipsem z gruszki oraz orzechem włoskim.
Deser: Ciastko czekoladowe z kremem pomarańczowo-kardamonowym na dipie waniliowym z pieprzem, w polewie wiśniowo-jabłkowej z posypką z orzeszków ziemnych i żelem limonkowym.

Art Restauracja i Kawiarnia

Menu A 🌿

Przystawka: Krem z pasternaka Pasternak, batat pomarańczowy, puder z malin, chips ryżowy, kolendra/
Danie główne: Gołąbek z kaszy jaglanej Kasza jaglana, kapusta włoska, komosa, dynia, chili
Deser: Mus Burak, mus orzechowo-czekoladowy, żelka owocowa

Menu B

Przystawka: Krem z pasternaka Pasternak, batat pomarańczowy, puder z malin, chips ryżowy, kolendra
Danie główne: Udko z kaczki Udko z kaczki, topinambur, pasternak, pieczony burak, jabłko, anyż
Deser: Mus Burak, mus orzechowo-czekoladowy, żelka owocowa

Barka Tumska – SŁODOWA 10

Menu A 🌿

Przystawka: Krem z pieczonego buraka, prażone jabłko, kwaśna śmietana
Danie główne: Kopytka dyniowe, coulis paprykowe, wędzony twaróg solankowy, czarnuszka
Deser: Kruche ciastko maślane, krem czekoladowy, gruszka, toffi, żel malina

Menu B

Przystawka: Krem z pieczonego buraka, prażone jabłko, kwaśna śmietana
Danie główne: Duszony polik wołowy, sos demi glace, puree z pasternaku, palona brukselka
Deser: Kruche ciastko maślane, krem czekoladowy, gruszka w toffi, żel malina

Bistro 8 1/2 włoska kuchnia w filmowym stylu

Menu A 🌿

Przystawka: Aromatyczny wegański krem z dyni z oliwą tymiankową i skórką z pomarańczy
Danie główne: Wegańska carbonara na makaronie bezglutenowym
Deser: Wegańska Panna Cotta z musem malinowo-miętowym

Menu B

Przystawka: Krem z soczewicy z chrupiącym boczkiem i oliwą truflową
Danie główne: Włoskie gnocchi z piersią z kurczaka, pomidorkami, czosnkiem, szpinakiem, pecorino w sosie maślano-winnym
Deser: Brioche con gelato – sycylijska bułka maślana z lodami czekoladowymi

Chwila Moment Coffee & Food

Menu A 🌿

Przystawka: Sałatka z serem halloumi i tofu – marynowana dynia, buraczany olej, krakers, kolendra
Danie główne: Pieczeń z fasoli z gruszką i orzechami, kopytka jaglane, boczniaki
Deser: Pieczone jabłka, krem budyniowo truflowy, posypka z białej czekolady

Menu B

Przystawka: Krem dyniowy, grzyby duszone, wędzony ojej
Danie główne: Gicz jagnięca, gratin ziemniaczane, duszona kapusta czerwona, tymiankowy sos demi-glace, chipsy z warzyw korzennych
Deser: Pieczone jabłka, krem budyniowo truflowy, posypka z białej czekolady

CK Restauracja

Menu A 🐟

Przystawka: Krem z dyni z prażonymi pestkami dyni, delikatnie doprawiony chilli
Danie główne: Filet z pstrąga z sosem tymiankowym, podany na czarnym ryżu z warzywami
Deser: Kruche ciasto ze śliwką z sosem czekoladowym

Menu B

Przystawka: Śledź bałtycki w naleśniku podany z sosem bananowo-brzoskwiniowym
Danie główne: Pierś z indyka w sosie własnym podana na zielonej soczewicy z warzywami i dodatkiem orzechów włoskich
Deser: Tarta gruszkowa z musem dyniowym i sorbetem z mango

Czarna Trufla – pizza & pasta

Menu A 🌿

Przystawka: Krem z pieczonych obierek ziemniaka z karmelizowany ziemniakiem i oliwą z werbeny cytrynowej.
Danie główne: Gryczane gofry :z musem z pieczonej ciecierzycy, czerwonej fasoli i pomidorów suszonych na zielonej oliwie pietruszkowej z sałatką z kopru włoskiego w cytrusach i mięcie i chipsem z gryki
Deser: Domowa nutella z musem z chałwy podana na filo z jeżynami.

Menu B

Przystawka: Krem z pieczonych obierek ziemniaka z karmelizowany ziemniakiem i oliwą z werbeny cytrynowej.
Danie główne: Pierś z perliczki na puree z pasternaku, demi glas porto, konfitowanym pomidorem, chipsem z topinamburu i mikro ziołami.
Deser: Domowa nutella z musem z chałwy podana na filo z jeżynami.

Dwór Polski

Menu A 🌿

Przystawka: Trio jesienne (krem dyniowy, kukurydziany i paprykowy)
Danie główne: Pierożki z wędzonym serem solankowym i szpinakiem, podane na grillowanym pomidorze z salsą warzywną.
Deser: Lody z rokitnika podane z bezą i sosem malinowym.

Menu B

Przystawka: Trio jesienne (krem dyniowy, kukurydziany i paprykowy)
Danie główne: Roladka z indyka faszerowana białą gryką, śliwką i grzybami, podana z ziemniakami dworskimi i brukselką w sezamie.
Deser: Lody z rokitnika podane z bezą i sosem malinowym.

ENJOY (Hotel Platinum Palace*****)

Menu A 🌿

Przystawka: Zupa krem z topinamburu i pora, chips z pietruszki i prażone orzechy laskowe
Danie główne: Pieczone bataty z ragout warzywnym i cieciorką, opalany kozi ser, szpinak, mus z pieczonej papryki
Deser: Mus z białej czekolady, biszkopt z dynią i własną sezonowaną nalewką wiśniową, mięta

Menu B

Przystawka: Zupa krem z topinamburu i pora, chips z pietruszki i prażone orzechy laskowe
Danie główne: Polędwica wieprzowa, duxel z pieczarek, szynka prociutto crudo, pak choi, dynia z chilli, ziemniaki gratin z borowikami, sos ciemny z tymiankiem
Deser: Mus z białej czekolady, biszkopt z dynią i własną sezonowaną nalewką wiśniową, mięta

Folgujemy

Menu A 🌿

Przystawka: Wegańska brioche ze smażonymi grzybami, ricottą z nerkowców, oliwą rozmarynową i słomą z pora
Danie główne: Wegański glazurowany bakłażan z puree z białej fasoli z jabłkiem oraz demi glace z tamaryndowca i orzechem włoskim
Deser: Wegańskie ciasto dyniowe z kremowym serkiem z nerkowców, karmelizowanymi orzeszkami w oleju sezamowym i śliwką w rumie

Menu B

Przystawka: Gravlax z dorsza z ginem, olejem koperkowym, kiszoną cytryną i kruszonką chlebową
Danie główne: Boczek confit z puree chrzanowym, sosem cydrowym, burakiem i chipsem z brukselki
Deser: Bananowa panna cotta z maślanką, karmelem orzechowym, kruszonką migdałową i gruszką w porto

Forum Kulinarne

Menu A 🌿

Przystawka: Krem z czerwonej kapusty, ser solankowy, pestki dyni, prażone jabłka
Danie główne: Kasztany, ziemniaki truflowe, dynia, ser scamorza, oliwa szczypiorkowa, mini gruszki
Deser: Parfait z czarnego bzu, biała czekolada, mango, marakuja, mięta

Menu B

Przystawka: Krem z czerwonej kapusty, ser solankowy, pestki dyni, prażone jabłka
Danie główne: Schab z dzika, kopytka grzybowe, marynowane rydze, coulis śliwkowy, demi-glace ze sfermentowanego pieprzu, puder z orzechów laskowych
Deser: Parfait z czarnego bzu, biała czekolada, mango, marakuja, mięta

HINT FOOD&DRINKS

Menu A 🌿

Przystawka: Krem z dyni i kasztanów, chipsy z jarmużu
Danie główne: HLT – bułka maślana, smażony ser halloumi, sałata rzymska, pomidor
Deser: Kokosowy pudding ryżowy, mango

Menu B

Przystawka: Krem czosnkowy, grzanki, oliwa extra virgin
Danie główne: BLT – bułka maślana, boczek, sałata rzymska, pomidor
Deser: Kokosowy pudding ryżowy, mango

Menu Motto

Menu A 🌿

Przystawka: Bulion z pieczonych obierek ziemniaka, makaron z boczniaków
Danie główne: Smażone kapelusze brązowych pieczarek, tłuczone ziemniaki, mizeria
Deser: Lody migdałowe z consome wiśniowym i kruszonką

Menu B

Przystawka: Zielony chowder
Danie główne: Policzek wołowy, puree z dyni i batata, piwne gravy, cebula perłowa
Deser: Ciasto marchewkowe z kremem maślanym

Mińska 38

Menu A 🌿

Przystawka: Pieczone warzywa korzenne z hummusem i nasionami
Danie główne: Panierowane boczniaki z puree z batata i chilli oraz sałatką z kiszonego fenkuła
Deser: Fondant czekoladowy z sosem wiśniowo – bazyliowym

Menu B

Przystawka: Pierożki z marynowanej kalarepy z krewetkami, chilli i serkiem philadelphia
Danie główne: Kaczka teriyak z batatem kompresowanym z trawą cytrynową i chilli z chutneyem śliwkowym z imbirem,figami i z sosem sojowym z miodem
Deser: Fondant czekoladowy z sosem wiśniowo – bazyliowym

Moje Miejsce

Menu A 🌿

Przystawka: Tatar z pieczonej papryki i opalanego bakłażana na grzance z dodatkiem panierowanego koziego sera śmietankowego
Danie główne: Polenta (kasza kukurydziana) na mleku migdałowym z pulpetami z bakłażana, grzybami mun i długo dojrzewającym serem Emilgrana
Deser: Biancomangiare (biała legumina migdałowa) w syropie pomarańczowym z pastą pistacjową i kremem chantilly w towarzystwie baby w rumie

Menu B

Przystawka: Przystawka z królika (antipasto di coniglio) serwowana z ptysiem nadziewanym musem chrzanowym, rokitnikiem oraz rożkiem z glonów nori
Danie główne: Pierś z kurczaka nadziewana musem z wątróbki i truflami podana na puree marchewkowym z ziemniaczkami pommes parisiennes w śmietanie z ziołami prowansalskimi i sosem winogronowym
Deser: Biancomangiare (biała legumina migdałowa) w syropie pomarańczowym z pastą pistacjową i kremem chantilly w towarzystwie baby w rumie

New Delhi

Menu A 🌿

Przystawka: GOBI MANCHURIAN Z ROLOWANYM ROTI Kawałki kalafiora, czerwonej cebuli oraz papryki w pikantnym sosie wschodnio – indyjskim posypane nasionami sezamu.
Danie główne: VEG THALI Tęczowy ryż basmati, chlebek naan w towarzystwie trzech smaków: Lobiya z Panjabu, Kadi z Rajasthanu oraz Aloo Matar Paneer z Uttar Pradesh.
Deser: BARFI Mleczno – czekoladowo – koksowa uczta dla podniebienia, czyli tradycyjnej indyjskie barfi z dodatkiem orzechów nerkowca, pestek dyni i migdałów.

Menu B

Przystawka: CHICKEN LOLIPOP Z ROLOWANYM ROTI I SOSEM TAMARYNDOWYM
Danie główne: TANDOORI MURGA THALI Tęczowy ryż, chlebek naan z polędwiczkami kurczaka w sosie z Bombaju, kurczakiem w pikantnym sosie wschodnio – indyjskim oraz trzech smakach z pieca tandoor.
Deser: BARFI Mleczno – czekoladowo – koksowa uczta dla podniebienia, czyli tradycyjnej indyjskie barfi z dodatkiem orzechów nerkowca, pestek dyni i migdałów.

Novo2

Menu A 🐟

Przystawka: Krem z salsefii/emulsja szczypiorkowa/ser wegański.
Danie główne: Sandacz/puree z skorzonery/sos z orzecha laskowego/karmelizowana marchewka w białym winie
Deser: Ciasto czekoladowe na piernikowym spodzie z chili/lody kasztanowe/mus z węgierek

Menu B

Przystawka: Krem z salsefii/emulsja szczypiorkowa/ser wegański.
Danie główne: Polędwica z dzika/kluski dyniowe/sos jeżynowy/piana grzybowa/puree z selera
Deser: Ciasto czekoladowe na piernikowym spodzie z chili/lody kasztanowe/mus z węgierek

OKAMI

Menu A 🌿

Przystawka: karmelizowana brukselka w sosie sojowym, kolendra, chili, prażone orzechy
Danie główne: ramen vege miso, pieczona dynia piżmowa, smażone tofu, kiełki fasoli mung, pak choy.
Deser: krem matcha, biała czekolada, mus z malin, kruszonka sezamowa, sezonowe owoce, mięta

Menu B

Przystawka: yakitori – kurze serca, musztarda miso, szczypiorek, chilli, prażony sezam, piklowana dymka
Danie główne: ramen tori paitan, kurczak chashu, pieczona dynia piżmowa, grzybki shimeji, szczypiorek, jajko.
Deser: krem matcha, biała czekolada, mus z malin, kruszonka sezamowa, sezonowe owoce, mięta

ORZO people – music – nature Wrocław

Menu A 🌿

Przystawka: Mezze Hummus hummus classic, hummus z pieczonym burakiem, pieczony batat, hiszpańskie oliwki, granat, sumak, świeże warzywa, oliwa z oliwek, piadina
Danie główne: Makaron Mafaldine w sosie śmietanowo truflowym, pieczone pomidorki cherry, rukola, parmezan
Deser: Sernik z gorącym karmelem marakujowym

Menu B

Przystawka: Chicken Quesadilla quesadilla z kurczakiem, fasola, papryka, ser cheddar, kwaśna śmietana, jalapeño, limonka
Danie główne: Mixto Di Mare krewetki Black Tiger, mule, kalmary baby w sosie winno-maślanym, czosnek, pieczywo, natka pietruszki
Deser: Potrójnie czekoladowe brownie

OVO Bar & Restaurant

Menu A 🌿

Przystawka: Pasztet z czarnego buraka z zakwasem Kawowy olej, różany ocet, sos z żółtka i serwatki
Danie główne:
Pieczony seler z sosem z lokalnego mleka i świerku Musztarda z cytrusów , oliwa z topinambura
Deser: Deser dyniowy Sos z białej czekolady i fermentowanej fasoli / pestki dyni / oliwa

Menu B

Przystawka: Pasztet z czarnego buraka z zakwasem Kawowy olej, różany ocet, sos z żółtka i serwatki
Danie główne: Pierś z kaczki glazurowana w miso Sos z watróbki i jagód / chleb / kiszona kapusta z bonito
Deser: Deser dyniowy Sos z białej czekolady i fermentowanej fasoli / pestki dyni / oliwa

Pochlebna

Menu A 🌿

Przystawka: Terina z soku buraka z porem, sos Gran Marnier z czarnego bzu.
Danie główne: Pikantny stek z czerwonej kapusty, mus z pieczonej dyni, olej szmaragdowy
Deser: Brownie dyniowe z kremem chałwowym i chrupką sezamową

Menu B

Przystawka: Terina z soku buraka z porem, sos Gran Marnier z czarnego bzu.
Danie główne: Pancake z dyni z polędwiczką wieprzową sous vide, sos żurawinowy
Deser: Brownie dyniowe z kremem chałwowym i chrupką sezamową

Pumo di Puglia

Menu A 🌿

Przystawka: Parmigiana di zucchine e menta (cukinia, mięta, mleko sojowe, nutmeg)
Danie główne: Tortiglioni alle norma con sfogliatine di tofu (makaron tortioni, bakłażan, pomidor, bazylia, tofu, czosnek)
Deser: Cheesecake in raw style alle ciliege (granola, agar, wiśnie, mleko sojowe, cukier trzcinowy)

Menu B

Przystawka: Pomodoro tricolore (parmezan, mozzarella, czosnek, ryż, pomidor)
Danie główne: Tagliata di manzo con rukola, grana padano, pomodorini e riduzione di aceto balsamico ( wołowina, rukola, ser grana padano, pomidorki koktajlowe, balsamico)
Deser: Tortino di cioccolato al brandy ( czekolada, wanilia, cukier, brandy)

Samarqand

Menu A 🌿

Przystawka: Samsa z dynią Zapiekana tradycyjna uzbecka samsa z ciasta o specyficznej warstwowej strukturze z dynią oraz uzbeckimi przyprawami.
Danie główne: Hanum Gotowana na parze rolada z ciasta, z nadzieniem z warzyw z dodatkiem uzbeckich przypraw. Polana specjalnym sosem warzywno-pomidorowym. Podaje się ze śmietaną.
Deser: Czak Czak Typowo uzbecki deser przygotowany z usmażonych kawałeczków ciasta i sklejonych miodem.

Menu B

Przystawka: Kutab Pierożek z przaśnego ciasta, smażony bez oleju z dodatkiem mięsa i uzbeckich przypraw. Podaje się z sosem maconi.
Danie główne: Plow fergański Przygotowany z ryżu najwyższej jakości tradycyjny plow z doliny fergańskiej z wołowiną, marchewką, cebulą z dodatkiem czosnku, papryki chili oraz orientalnych przypraw. Posiada ciemny kolor, wyrazisty smak i nie jest pikantny.
Deser: Czak Czak Typowo uzbecki deser przygotowany z usmażonych kawałeczków ciasta i sklejonych miodem.

Steak N’ Roll

Menu A 🌿

Przystawka: Torcik szpinakowy z kurkami
Danie główne: Burger z jackfruitem, pikantną salsą pomidorową, cytrusową sałatką Coleslaw i domowymi frytkami
Deser: Jabłuszko dyniowe z sosem chałwowym

Menu B

Przystawka: Krewetki w tempurze z guacamole
Danie główne: Stek wołowy z pieczonymi warzywami w emulsji orzechowej, podany z puree z selera, brukselką i sosem demi glace
Deser: Jabłuszko dyniowe z sosem chałwowym

Taverna Akropolis

Menu A 🌿

Przystawka: Tradycyjne greckie Meze, czyli kompozycja składająca się z Dolmadaki – liści winogron wypełnionych aromatycznie przyprawionym ryżem, papryczki piperiaki, favy czyli greckiego hummusu, oliwek kalamata, tzatzików oraz przyprawionego, grillowanego chlebka pita.
Danie główne: Grillowana papryka Florinis nadziewana oryginalną grecką fetą, zapiekana w piecu w najprzedniejszej oliwie, z wyselekcjonowanymi greckimi ziołami.
Deser: Grecka baklava wypełniona mnóstwem orzechów, bakalii i miodu, podana w wykwintnym musie cytrynowym.

Menu B

Przystawka: Tradycyjne greckie Meze, czyli kompozycja składająca się z Dolmadaki – liści winogron wypełnionych aromatycznie przyprawionym ryżem, papryczki piperiaki, favy czyli greckiego hummusu, oliwek kalamata, tzarzików oraz przyprawionego, grillowanego chlebka pita.
Danie główne: Grillowana na ziołach pita z wyselekcjonowaną szarpaną, długo-pieczoną, polską jagnięciną w towarzystwie sosu tzatziki, aromatycznie doprawionych warzyw i papryczki.
Deser: Grecka baklava wypełniona mnóstwem orzechów, bakalii i miodu, podana w wykwintnym musie cytrynowym.

Thali ul. Jedności Narodowej

Menu A 🌿

Przystawka: Veg Manchurian – warzywne kulki w białej kapusty i marchewki w sosie słodko-kwaśnym
Danie główne: Paneer Mughlai – kawałki indyjskiego twarogu w kremowym sosie z orzechami nerkowców i zielonym kardamonie podawane z chlebkiem naan
Deser: Carrot Halwa

Menu B

Przystawka: Honey Chilli Potato – kawałki ziemniaków w słodko-ostrym sosie
Danie główne: Chicken Banjara – kawałki kurczaka w sosie pomidorowo-cebulowym z orzechami nerkowca, kolendrą i kuminem podawane z chlebkiem naan
Deser: Carrot Halwa

The Crown smokehouse & cocktails

Menu A 🐟

Przystawka: Krewetki, asiette z dyni, wino, masło krewetkowe, koper
Danie główne: Gnocchi truflowe, małże brzytwy, emilgrana, puder z kolendry
Deser: Baileys parfait, kumkwat, żel z truskawek, piasek orzechowy, chipsy z czekolady

Menu B

Przystawka: Tatar wołowy, piklowany kalafior, marynowane rydze, majonez lubczykowy, żel z kiszonek, grzanki The Crown
Danie główne: Stek rzeźnika, krokiet chorizo, consomme grzybowe, chipsy z warzyw. wędzona sól
Deser: Baileys parfait, kumkwat, żel z truskawek, piasek orzechowy, chipsy z czekolady

Vertigo Jazz Club & Restaurant

Menu A 🌿

Przystawka: Sałatka śródziemnomorska – arbuz kompresowany w sambuce, puder z oliwy virgin, mus z koziego sera, orzechy prażone w miodzie, majonez truflowy z atramentem kałamarnicy, pędy groszku, szczawik krwisty, rukola, świeży ogórek.
Danie główne: Tempeh – fermentowana soja, marynowana w oliwie cytrynowej z dodatkiem chilli i czosnku. Podana z duszoną botwinką w naturalnym zakwasie buraczanym, sałatką z blanszowanego jarmużu oraz sosem z pędów młodego groszu i redukcji śmietany.
Deser: Baked Alaska – puszysty biszkopt przekładany arbuzowym serkiem mascarpone z sorbetem cytrynowym, schowany pod przypalaną bezą włoską w towarzystwie sosu mango i przetartych malin.

Menu B 🐟

Przystawka: Sałatka śródziemnomorska – arbuz kompresowany w sambuce, puder z oliwy virgin, mus z koziego sera, orzechy prażone w miodzie, majonez truflowy z atramentem kałamarnicy, pędy groszku, szczawik krwisty, rukola, świeży ogórek.
Danie główne: Filet z dorady z rusztu, z chrupiącą skórką, podany na borowikowej kaszy manny z karmelizowanymi burakami ćwikłowymi, gotowaną w syropie brzoskwinią, musem z koziego sera i czipsami z jarmużu.
Deser: Baked Alaska – puszysty biszkopt przekładany arbuzowym serkiem mascarpone z sorbetem cytrynowym, schowany pod przypalaną bezą włoską w towarzystwie sosu mango i przetartych malin.

Winestone Wrocław

Menu A 🐟

Przystawka: Kozi twarożek z plastrem miodu z naszej pasieki oraz pieczona marchew z kiszonym burakiem
Danie główne: Pstrąg Kłodzki z kapustą od Sznajdera oraz palony kalafior ze słonecznikiem
Deser: Andruty z powidłami śliwkowymi i czekoladą oraz lody karmelowe

Menu B

Przystawka: Krem z batatów z ale olejem z czarnuszki oraz okruchami chlebowymi
Danie główne: Kaczka piżmowa z chałką oraz sosem mięsny z chrzanem, pikle
Deser: Andruty z powidłami śliwkowymi i czekoladą oraz lody karmelowe

No to tyle! Nie pozostałe nic innego jak wybrać z tej długiej listy menu, na które najbardziej masz ochotę, zarezerwować stolik na www.RestaurantWeek.pl i cieszyć się pysznościami!

Nie zapomnij potem podzielić się swoimi wrażeniami z Festiwalu Restaurant Week. Na naszej Foodiesowej Grupie będzie poświęcony temu tematowi specjalny wątek.

Do zobaczenia przy stole! Smacznego!


Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u. 
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!

Marija Magdalena

Pierwsza Dama i Matka Przełożona Widelca. Panicznie boi się pomidorów (ale tylko surowych, suszone i pomidorówkę pożera, aż się jej uszy trzęsą). Miłośniczka domowego jedzenia (córka Matki Teresy od Pierogów - pochodzenie zobowiązuje) oraz posiłków na świeżym powietrzu - stąd jej zamiłowanie do pikników i foodtrucków. Nie cierpi jeść w samotności, więc w jej Widelcowych Wyprawach często towarzyszą jej najbliżsi przyjaciele :)

Może Ci się również spodoba